<<Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το μεταναστευτικό ρεύμα>>
2015-11-05 16:29
Η κατάσταση στο μεταναστευτικό ρεύμα είναι άνευ προηγουμένου καθώς, τους τελευταίους μήνες, στη χώρα μας έχουν εισχωρήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες μετανάστες-πρόσφυγες από Συρία και Αφγανιστάν, έχοντας ως αποτέλεσμα να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με αποκορύφωμα αυτά που γίνονται στη Μυτιλήνη, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας και στη πλατεία Βικτωρίας. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι είναι με όλη αυτή τη κατάσταση. Ο φόβος και η αγανάκτηση έχουν κυριέψει τις καρδιές τους, όπως φυσικά και ‘’λόφοι’’ από τα απορρίμματα που έχουν δημιουργήσει οι μετανάστες-πρόσφυγες.
Σε ότι αφορά την Μυτιλήνη, ο δήμαρχος επανειλημμένα έχει κάνει έκκληση προς τη κυβέρνηση πως δε μπορούν να αντέξουν άλλο αυτή την κατάσταση που ζούνε καθημερινά οι πολίτες του νησιού. Σε ότι αφορά το κέντρο της Αθήνας τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα. Οι ήδη υποβαθμισμένες περιοχές, υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο με την παρουσία των μεταναστών-προσφύγων. Η μεταφορά των προσφύγων από τις 2 πλατείες προς το πεδίον του Άρεως ή το κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο στο Ελληνικό δεν αποτελούν κάτι περισσότερο από μία προσωρινή λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα.
Δυστυχώς οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας έχουν γυρίσει την πλάτη καθώς δεν αποδέχονται να παραλάβουν και εκείνοι ορισμένους από τους μετανάστες-πρόσφυγες αν δε γίνουν πρώτα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και προετοιμασία των κατάλληλων χαρτιών που θα τους δώσει την άδεια ώστε να θεωρηθούν νόμιμα πρόσφυγες πολέμου. Όμως το βάρος των περίπου τριών εκατομμυρίων μεταναστών-προσφύγων που προβλέπονται να έρχονται ως τα τέλη του 2017, δε μπορούν να το σηκώσουν μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία. Έτσι θα πρέπει να γίνει άμεσα μία νέα κρούση ως προς την Ε.Ε και με σωστή επιχειρηματολογία αναλύοντας τα στοιχεία να αποδειχτεί όλο το παραπάνω, με την ελπίδα πως θα αλλάξει αυτή η τακτική.
Σε ότι αφορά αυτούς οι οποίοι είναι ήδη εντός των συνόρων τα πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν φτιάχνοντας τις απαραίτητες υποδομές οι οποίες θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τον κόσμο. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τις επιδοτήσεις που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να γίνουν οι υποδομές. Σε περίπτωση τέτοιων υποδομών η κατάσταση θα βελτιωθεί και για τους ντόπιους κατοίκους, αλλά και για τους μετανάστες-πρόσφυγες.
Γράφει ο Διονύσης Δημητρόπουλος
Σπουδαστής του ΙΕΚ Δέλτα
———
Πίσω